Onderhoud en reiniging van uw dak is essentieel om de levensduur van uw dak te verlengen. Omdat het om een relatief delicate operatie gaat, is het vaak raadzaam een beroep te doen op een vakman en dus de prijsoffertes voor dakreiniging te vergelijken.
Het reinigen van uw dak is een essentiële taak om het te beschermen tegen slijtage en om de levensduur ervan te verzekeren. Hoe langer de tijd verstrijkt, hoe meer het dak zich ophoopt met allerlei afval (dode bladeren, stof, mos en korstmos) dat de structuur aantast.
Het dak kan ook op bepaalde plaatsen verslechteren, en door het dak te reinigen kunt u snel de kwetsbare plaatsen identificeren en zo snel mogelijk ingrijpen.
Wanneer moet u uw dak reinigen?
Het is aanbevolen om uw dak minstens één keer per jaar te reinigen. De beste tijd om dit te doen is begin december, net voor de sneeuwval hevig wordt.
Tegen deze tijd van het jaar zijn alle dode bladeren gevallen, en het is zeker dat een nieuwe schoonmaakbeurt pas over enkele maanden nodig zal zijn.
Maar als u de mogelijkheid hebt, kunt u uw dak twee of meerdere keren per jaar reinigen. Hoe minder vuil er is, hoe gemakkelijker het is om het dak schoon te maken en zijn charme te herstellen.
Hoeveel kost het om uw dak te reinigen?
Voor het reinigen van uw dak moet u rekenen op minimaal 10 tot 30 euro per vierkante meter als een professionele vakman het voor zijn rekening neemt.
Als het dak niet erg vuil of beschadigd is (dak minder dan 5 jaar oud), kunt u proberen het zelf schoon te maken. Als het dak echter tussen 5 en 10 jaar oud is, kan het nodig zijn om grote onderhouds- of renovatiewerkzaamheden uit te voeren (bv. isolatie van het dak of herindeling van de zolder).
In dat geval verdient het de voorkeur het werk toe te vertrouwen aan een professionele vakman, zodat de aan te brengen afwerkingen en behandelingen correct worden toegepast.
Hoe wordt het dak gereinigd?
Dakreiniging hangt af van hoe vuil het dak is. In principe wordt het in 3 fasen uitgevoerd:
- Eenvoudige reiniging
- Ontmossen (verwijderen van mos, schimmel en korstmos)
- Onderhoud (toepassing van algiciden en waterafstotende middelen)
Naast deze 3 hoofdstappen, is het belangrijk om een volledige reiniging van de dakgoot toe te voegen.
Hoe maak je je dak schoon?
Allereerst moet je de juiste uitrusting hebben. Een vakman zal al zijn materiaal meebrengen, maar als u zelf aan de slag gaat, hebt u het minimum nodig. De belangrijkste gereedschappen of accessoires zijn
- Een dakladder (deze kost tussen de 100 en 160 euro)
- Een paar anti-slip schoenen om niet uit te glijden op het dak
- Een borstel en een eenvoudige emmer water (of een hogedrukreiniger)
- Algicide en waterafstotende behandeling
Om allergieën te voorkomen, is het een goed idee werkhandschoenen te dragen bij het hanteren van de behandelingsproducten. Bovendien wordt om veiligheidsredenen aanbevolen de dakreiniging niet alleen uit te voeren. Iemand in de buurt hebben kan heel nuttig zijn bij een val of een onhandige beweging.
Eenvoudige dakreiniging met een borstel en water
Dit staat bekend als ouderwets schoonmaken. Het is niet erg ingewikkeld, het bestaat uit het gebruik van een borstel en water om vlekken en ongedierte te verwijderen die zich van boven naar beneden op het dak hebben gevestigd.
Deze reiniging is doeltreffend voor een dak dat niet erg vuil is. Maar als het dak al vele jaren niet meer is schoongemaakt, zal met water en borstel alleen het bovenste deel van het afval worden verwijderd.
Voor het beste resultaat kunt u een speciaal in de winkel gekocht reinigingsmiddel aan het water toevoegen (het gebruik van deze producten kan het dak beschadigen, dus u moet ze zeer goed gebruiken).
Ook het gebruik van een borstel en water om een groot dak schoon te maken kan snel vervelend worden, zodat een hogedrukreiniger nodig is.
Een alternatief voor de ouderwetse schoonmaak: de hogedrukreiniger
De hogedrukreiniger of karcher is een speciaal hulpmiddel waarmee u uw dak sneller en efficiënter kunt reinigen.
Het heeft echter enkele nadelen, waarvan het eerste is dat u het debiet en de bediening ervan goed moet beheersen om het te kunnen gebruiken zonder uw dak te beschadigen. Bovendien kan hogedrukreiniging het dakoppervlak gemakkelijk verzwakken en het vatbaarder maken voor vuil.
Tenzij u het apparaat al een keer hebt gebruikt of echte doe-het-zelver bent, kunt u het gebruik van de karcher beter overlaten aan een gespecialiseerde vakman om de overlast te beperken en een geslaagde reiniging te garanderen.
Als u echter om economische redenen uw dak zelf wilt reinigen, kunt u ook een vacuümblazer gebruiken om eerst het vuil te verwijderen en vervolgens een waterstraal onder lage druk om het dak te wassen.
Deze methode is veel gemakkelijker toe te passen dan het gebruik van een hogedrukreiniger... En als er na deze reiniging nog vlekken overblijven, moet u de borstel gebruiken om de moeilijke plaatsen te schrobben.
Breng een algicide en waterafstotende behandeling aan op uw dak
De algicide behandeling helpt om het dak te ontdoen van algen, mos, korstmos of schimmel. Het is een verstuiver die pas na enkele dagen effect heeft.
Het moet daarom strikt volgens de gebruiksaanwijzing worden aangebracht en het dak mag niet onmiddellijk worden gewassen. Het kan een week later worden afgespoeld om de behandeling te voltooien.
De waterafstotende behandeling wordt gebruikt om de waterdichtheid van het dak te verhogen en het dus waterdicht te maken. Net als de algicidebehandeling wordt ook deze op het dak gesproeid. Om doeltreffend te zijn mag het dak minder dan 24 uur na het aanbrengen niet worden gewassen.
De dakgoot schoonmaken
Een waterstraal onder hoge druk is meestal voldoende om de binnenkant van de dakgoot te reinigen. Om de doeltreffendheid van de reiniging te testen, giet u gewoon een paar liter water in de goot.
Als het water zonder problemen wegloopt, is de goot schoon en vrij van afval. Zo niet, dan moet het mangat worden geopend om te controleren of niets het mangat blokkeert, of er moet een sterkere waterstraal worden gebruikt.
Een volledige revisie van het dak is noodzakelijk
Het reinigen van het dak houdt ook in dat de algemene staat ervan wordt gecontroleerd. Controleer of er geen dakpannen zijn verschoven of gebroken, en of het dak in zijn geheel volledig waterdicht is.
Deze inspectie kan worden uitgevoerd door uzelf of door een professionele vakman, die indien nodig de nodige reparaties zal uitvoeren.
Enkele essentiële aanbevelingen voor dakreiniging
- Reinig een dak altijd van boven naar beneden, zelfs wanneer u een hogedrukreiniger gebruikt. Deze methode is veel doeltreffender en voldoet ook aan de veiligheidsnormen voor werknemers op die hoogte
- De buitenkant van een dak wordt altijd schoongemaakt. De binnenkant kan worden afgestoft, maar sterke schoonmaakmiddelen mogen niet worden gebruikt, omdat zij de structuur van de steunen of zelfs de tegels kunnen beschadigen
- U moet uw dak niet beginnen reinigen zonder voorafgaande planning. Een eerste inspectie is noodzakelijk, en als de buren hinder kunnen ondervinden van de werkzaamheden (bv. het plaatsen van een ladder in de tuin van de buren), is het beter hen vooraf in te lichten
Er zij aan herinnerd dat de conventionele dakreiniging niet erg duur is, met een gemiddelde van 20 euro per vierkante meter. De rekening zal stijgen als en alleen als er grote reparaties of meerdere behandelingen nodig zijn.
Bron: bkgdakwerken.be - Prijs van een dakreiniging en onderhoudstips